Dinah Veeris

Nederlandse site

Rhamnubast / Sporkehout

Fraai

Algemene informatie
Al in de 2e eeuw werd de werking van het sporkehout beschreven door Galenus. Naast de laxerende werking was de schors vroeger ook in gebruik als middel tegen hoofdluis. Ook werd het gebruikt als een probaat middel tegen demonen en heksen.
Sporkehout is een fraaie heester van 1 meter tot 6 meter hoog, die veel groeit langs waterkanten, tussen kreupelhout. De rechtopstaande takken zijn lang en dun; de bast is aan de buitenzijde glad en donkerbruin tot bruinachtig wit, met lichtgekleurde lenticellen. In april verschijnen de groene eivormige bladeren, die aan de bovenzijde glanzend zijn en opvallen door hun mooie nerven. In de bladoksels van de bovenste takeinden groeien kortgesteelde, weinig opvallende bloemen van een groenachtig witte kleur, soms roze. in de zomer rijpen de kogelronde bessen; ze zijn eerst groen, daarna rood en in de herfst glanzend blauwzwart.

Productinformatie
Wetenschappelijke naam: Rhamnus frangula L.
Engelse naam: Buckthorn

Te gebruiken delen
De bast

Niet gebruiken
Bij zwangerschap
Bij het geven van borstvoeding
Bij kinderen onder de 12 jaar
Bij prikkelbare darmen of een ontsteking van de darmen
Bij prostaatproblemen
Bij nierontsteking
Niet langer dan 10 dagen

Bereiding en dosering
1 kop kokend water
1 theelepels kruid
1/2 minuut laten meekoken
3 minuten laten trekken
2x daags, niet langer dan 10

Herbal overview

Herbs and their past

Dinah Veeris

The use of herbs and their medicinal effect goes back to the very beginning of our history.

The earliest civilizations already used plants instinctively for both nutrition and healing. Also, the ancient Egyptians practiced herbal medicine - at a particularly high level. The Jewish people know clergymen who heal people with herbs. Around 460 BC, the father of medicine, Hypocrates, works in Greece. The Romans use herbs and flowers in various ways. In China, herbal systems have traditionally been developed for therapies. Native American Shamans and indigenous African cultures use herbs for healing and rituals.
View all herbs

FRIENDS OF DINAH

Take advantage of the benefits!
Subscribe