Dinah Veeris

Nederlandse site

Vlierbloesem

Zuivering

Algemene informatie
In de Middeleeuwen had de vlier de reputatie dat hij beschermde tegen hekserij. Het is een plant uit de muskuskruidfamilie. De vlier is een grote, bladverliezende struik waarvan de jonge twijgen nauwelijks zijn verhout. Bij het ouder worden zijn ze houtig en krijgen een grijsbruine kleur; vlierbloesem is dan wat wrattig en vertoont grove lengteribbels. De takken bevatten een zacht sponsachtig wit merg.
De vijf- tot zevendelig geveerde bladeren, die na kneuzing wat onaangename geur verspreiden, hebben bij deze soort een donkergroene kleur. Vroeg in de zomer bloeit de vlier en tooit zich dan met honderden vlakke schermen met roomwitte bloemetjes, die zich in de loop van de zomer tot zwarte besvruchten ontwikkelen.

Eigenschappen

Bloedzuiverend
Goede vochthuishoudingá
Bevordert het (natuurlijke) afweersysteem

Productinformatie
Wetenschappelijke naam: Sambucus nigra
Engelse naam: Elder flower
Papiamentse naam: Sauku
Sauku groeit niet op Curašao, maar werd van ousher ingevoerd. Het was de gewoonte op Curašao om 1 keer per week met de sauku te reinigen. Een grote pot saukuthee werd bereid en jong en oud dronk hiervan.

Te gebruiken delen
De bloemen

Combinaties
Bij verkoudheid en koorts: pepermunt, duizendblad en hysop
Bij griep: Eupatorium perfoliatum

Bereiding en dosering
1 kop kokend water
1-2 theelepels van gedroogde kruid
3-5 minuten laten trekken
3x daags

Herbal overview

Herbs and their past

Dinah Veeris

The use of herbs and their medicinal effect goes back to the very beginning of our history.

The earliest civilizations already used plants instinctively for both nutrition and healing. Also, the ancient Egyptians practiced herbal medicine - at a particularly high level. The Jewish people know clergymen who heal people with herbs. Around 460 BC, the father of medicine, Hypocrates, works in Greece. The Romans use herbs and flowers in various ways. In China, herbal systems have traditionally been developed for therapies. Native American Shamans and indigenous African cultures use herbs for healing and rituals.
View all herbs

FRIENDS OF DINAH

Take advantage of the benefits!
Subscribe