Dinah Veeris

English site

Rhamnubast / Sporkehout

Fraai

Algemene informatie
Al in de 2e eeuw werd de werking van het sporkehout beschreven door Galenus. Naast de laxerende werking was de schors vroeger ook in gebruik als middel tegen hoofdluis. Ook werd het gebruikt als een probaat middel tegen demonen en heksen.
Sporkehout is een fraaie heester van 1 meter tot 6 meter hoog, die veel groeit langs waterkanten, tussen kreupelhout. De rechtopstaande takken zijn lang en dun; de bast is aan de buitenzijde glad en donkerbruin tot bruinachtig wit, met lichtgekleurde lenticellen. In april verschijnen de groene eivormige bladeren, die aan de bovenzijde glanzend zijn en opvallen door hun mooie nerven. In de bladoksels van de bovenste takeinden groeien kortgesteelde, weinig opvallende bloemen van een groenachtig witte kleur, soms roze. in de zomer rijpen de kogelronde bessen; ze zijn eerst groen, daarna rood en in de herfst glanzend blauwzwart.

Productinformatie
Wetenschappelijke naam: Rhamnus frangula L.
Engelse naam: Buckthorn

Te gebruiken delen
De bast

Niet gebruiken
Bij zwangerschap
Bij het geven van borstvoeding
Bij kinderen onder de 12 jaar
Bij prikkelbare darmen of een ontsteking van de darmen
Bij prostaatproblemen
Bij nierontsteking
Niet langer dan 10 dagen

Bereiding en dosering
1 kop kokend water
1 theelepels kruid
1/2 minuut laten meekoken
3 minuten laten trekken
2x daags, niet langer dan 10

Kruiden overzicht

Kruiden en hun verleden

Dinah Veeris

Het gebruik van kruiden en de medicinale werking ervan voert terug tot het prille begin van onze geschiedenis.

De vroegste beschavingen gebruiken reeds instinctief planten voor zowel voeding als genezing. Ook de oude Egyptenaren bedrijven kruidengeneeskunde – op een bijzonder hoog niveau. Het Joodse volk kent geestelijken die met kruiden mensen genezen. In Griekenland werkt rond 460 jaar voor Christus de vader van de geneeskunde, Hypocrates. De Romeinen gebruiken kruiden en bloemen op diverse manieren. In China zijn van oudsher kruidensystemen ontwikkeld voor therapieën. Indiaanse Sjamanen en inheemse Afrikaanse culturen gebruiken kruiden bij healing en rituelen.
Bekijk alle kruiden

VRIENDEN VAN DINAH

Profiteer van de voordelen!
Meld u aan