Dinah Veeris

English site

Vlierbloesem

Zuivering

Algemene informatie
In de Middeleeuwen had de vlier de reputatie dat hij beschermde tegen hekserij. Het is een plant uit de muskuskruidfamilie. De vlier is een grote, bladverliezende struik waarvan de jonge twijgen nauwelijks zijn verhout. Bij het ouder worden zijn ze houtig en krijgen een grijsbruine kleur; vlierbloesem is dan wat wrattig en vertoont grove lengteribbels. De takken bevatten een zacht sponsachtig wit merg.
De vijf- tot zevendelig geveerde bladeren, die na kneuzing wat onaangename geur verspreiden, hebben bij deze soort een donkergroene kleur. Vroeg in de zomer bloeit de vlier en tooit zich dan met honderden vlakke schermen met roomwitte bloemetjes, die zich in de loop van de zomer tot zwarte besvruchten ontwikkelen.

Eigenschappen

Bloedzuiverend
Goede vochthuishouding 
Bevordert het (natuurlijke) afweersysteem

Productinformatie
Wetenschappelijke naam: Sambucus nigra
Engelse naam: Elder flower
Papiamentse naam: Sauku
Sauku groeit niet op Curaçao, maar werd van ousher ingevoerd. Het was de gewoonte op Curaçao om 1 keer per week met de sauku te reinigen. Een grote pot saukuthee werd bereid en jong en oud dronk hiervan.

Te gebruiken delen
De bloemen

Combinaties
Bij verkoudheid en koorts: pepermunt, duizendblad en hysop
Bij griep: Eupatorium perfoliatum

Bereiding en dosering
1 kop kokend water
1-2 theelepels van gedroogde kruid
3-5 minuten laten trekken
3x daags

Kruiden overzicht

Kruiden en hun verleden

Dinah Veeris

Het gebruik van kruiden en de medicinale werking ervan voert terug tot het prille begin van onze geschiedenis.

De vroegste beschavingen gebruiken reeds instinctief planten voor zowel voeding als genezing. Ook de oude Egyptenaren bedrijven kruidengeneeskunde – op een bijzonder hoog niveau. Het Joodse volk kent geestelijken die met kruiden mensen genezen. In Griekenland werkt rond 460 jaar voor Christus de vader van de geneeskunde, Hypocrates. De Romeinen gebruiken kruiden en bloemen op diverse manieren. In China zijn van oudsher kruidensystemen ontwikkeld voor therapieën. Indiaanse Sjamanen en inheemse Afrikaanse culturen gebruiken kruiden bij healing en rituelen.
Bekijk alle kruiden

VRIENDEN VAN DINAH

Profiteer van de voordelen!
Meld u aan