Dinah Veeris

English site

Valeriaan

Onweerstaanbaar

Algemene informatie

Valeriaan is een kruidachtige plant uit de kamperfoeliefamilie. Hoewel veel mensen de geur van valeriaan onaangenaam vinden, werd het in de 16e eeuw gebruikt als parfum en geurstof aan de was toegevoegd. Valeriaan heeft op katten een onweerstaanbare en sterk prikkelende werking. Omdat katten zo dol zijn op de geur heeft de plant als alternatieve naam 'kattenkruid' gekregen. De typische doordringende geur van de wortel ontwikkelt zich pas bij het drogen. Al bij de oude Grieken en Romeinen werd valeriaan als krampstillend middel gebruikt. Het zou ook helpen tegen de pest. De veronderstelde rustgevende werking werd voor het eerst in de 18e eeuw ontdekt.

Productinformatie:
Wetenschappelijke naam: Valeriana officinalis
Engelse naam: Valerian
Papiamentse naam: balorian

Uitwendig gebruik
Op Curaçao wordt vaak het extract van de balorian gebruikt bij kinderen die zenuwachtig zijn. Er worden druppels in het badwater gedaan.

Te gebruiken delen zijn de wortels en de wortelstokken

Combinatie
Bij spanningen: glidkruid
Bij het niet kunnen slapen: passiebloem, hop
Bij krampen: gelderse roos

Bereiding en dosering
1 kop kokend water
1-2 theelepels van de wortel 15 minuten zachtjes laten meekoken
3x daags

Kruiden overzicht

Kruiden en hun verleden

Dinah Veeris

Het gebruik van kruiden en de medicinale werking ervan voert terug tot het prille begin van onze geschiedenis.

De vroegste beschavingen gebruiken reeds instinctief planten voor zowel voeding als genezing. Ook de oude Egyptenaren bedrijven kruidengeneeskunde – op een bijzonder hoog niveau. Het Joodse volk kent geestelijken die met kruiden mensen genezen. In Griekenland werkt rond 460 jaar voor Christus de vader van de geneeskunde, Hypocrates. De Romeinen gebruiken kruiden en bloemen op diverse manieren. In China zijn van oudsher kruidensystemen ontwikkeld voor therapieën. Indiaanse Sjamanen en inheemse Afrikaanse culturen gebruiken kruiden bij healing en rituelen.
Bekijk alle kruiden

VRIENDEN VAN DINAH

Profiteer van de voordelen!
Meld u aan