Dinah Veeris

English site

Driekleurig viooltje

Herinneringen

Algemene informatie
Het driekleurig viooltje is inheems in Europa, van Lapland tot aan de Middellandse Zee en in SiberiŽ. De plant kan tot 30 cm hoog worden, heeft een kantige stengel, die zich meestal in rechte hoeken vertakt. De stengels dragen kleine, tegenover elkaar staande blaadjes. Deze zijn langgerekt tot ovaal met een gekartelde rand. Ook hebben ze steunblaadjes aan de basis van de stengel, die bijna zo groot zijn als het 'echte' blad. De bloeitijd is van mei tot oktober. De bloemen zijn gemiddeld 1,5 cm en zijn driekleurig. Meestal niet effen wit of paars. Rond het driekleurig viooltje bestaan vele folkloristische gebruiken en verhalen. De drie kleuren: paars, wit en geel zouden symbool staan voor herinneringen, liefdevolle gedachten en souvernirs, gezamenlijk alle dingen die geliefden die ver uit elkaar zijn, kunnen steunen.†
De drie kleuren werden natuurlijk ook geassocieerd met de Christelijke doctrine van de heilige Drie-eenheid. Het plantje werd daarom in oude kruidboeken ook wel 'herba trinitatis' genoemd.

Productinformatie
Wetenschappelijke naam: Viola tricolor
Engelse naam: Heartsease

Driekleurig Viooltje helpt bij huidaandoeningen en kan zowel warm als koud gedronken worden en mag gezoet worden.

Te gebruiken delen
De bovengrondse delen

Combinatie
Ter ondersteuning van de longen: klein hoefblad
Ter ondersteuning van de huid: rode klaver, brandnetel, kleefkruid

Bereiding en dosering
1 kop kokend water
2 theelepels kruid
10 minuten laten trekken
3x daags

Kruiden overzicht

Kruiden en hun verleden

Dinah Veeris

Het gebruik van kruiden en de medicinale werking ervan voert terug tot het prille begin van onze geschiedenis.

De vroegste beschavingen gebruiken reeds instinctief planten voor zowel voeding als genezing. Ook de oude Egyptenaren bedrijven kruidengeneeskunde Ė op een bijzonder hoog niveau. Het Joodse volk kent geestelijken die met kruiden mensen genezen. In Griekenland werkt rond 460 jaar voor Christus de vader van de geneeskunde, Hypocrates. De Romeinen gebruiken kruiden en bloemen op diverse manieren. In China zijn van oudsher kruidensystemen ontwikkeld voor therapieŽn. Indiaanse Sjamanen en inheemse Afrikaanse culturen gebruiken kruiden bij healing en rituelen.
Bekijk alle kruiden

VRIENDEN VAN DINAH

Profiteer van de voordelen!
Meld u aan