Dinah Veeris

English site

Gentiaan wortel

Sterk

Algemene informatie
De gele gentiaan is een vaste plant met krachtige stengels die tot 1.5 meter hoog kan groeien. Dit grote en sterke kruid is winterhard door zijn wortelstok waarin het voedsel voor de plant wordt opgeslagen; in de winter sterven bovengrondse delen af, om in het voorjaar opnieuw te ontlluiken.
De bloemen zijn goudgeel, rechtopstaand en trechtervormend en gegroepeerd aan de bladoksel. De bloeitijd is in juli en augustus. Soms nog in september. De gele gentiaan bloeit pas voor het eerst na enkele jaren. Ook de wortel heeft een gele kleur. De bladeren zijn tegenoverstaand en hebben een blauwgroene kleur. Tegenwoordig is de gele gentiaan in veel landen een beschermde soort omdat de boeren de plant als onkruid aanzien en deze massaal verwijderen.

Productinformatie
Wetenschappelijke naam: Gentiana lutea
Engelse naam: Gentian

Te gebruiken delen
De wortel en de wortelstok

Combinatie
Indigestie: gember, kardemon

Bereiding en dosering
1 kop kokend water
1/2 theelepel gesneden wortel
5 minuten zachtjes laten meekoken
10 minuten voor het eten

Kruiden overzicht

Kruiden en hun verleden

Dinah Veeris

Het gebruik van kruiden en de medicinale werking ervan voert terug tot het prille begin van onze geschiedenis.

De vroegste beschavingen gebruiken reeds instinctief planten voor zowel voeding als genezing. Ook de oude Egyptenaren bedrijven kruidengeneeskunde – op een bijzonder hoog niveau. Het Joodse volk kent geestelijken die met kruiden mensen genezen. In Griekenland werkt rond 460 jaar voor Christus de vader van de geneeskunde, Hypocrates. De Romeinen gebruiken kruiden en bloemen op diverse manieren. In China zijn van oudsher kruidensystemen ontwikkeld voor therapieën. Indiaanse Sjamanen en inheemse Afrikaanse culturen gebruiken kruiden bij healing en rituelen.
Bekijk alle kruiden

VRIENDEN VAN DINAH

Profiteer van de voordelen!
Meld u aan