Dinah Veeris

English site

IJzerhard

Magisch

Algemene informatie
De oude Grieken dichtten ijzerhard een magische werking toe en droegen amuletten van ijzerhardbloemen en -bladeren om zich te beschermen tegen demonen en ziekten. IJzerhard is een overblijvend onopvallend kruidachtig gewas dat voorkomt op dijken, ruigten, rivieroevers en op kalkpuin.
De vierhoekige, opgaande stengel is gegroefd, ruw en hol. Tot aan de bloeiperiode is zij 30 cm hoog en daardoor zeer onopvallend. In de bloeiperiode verdubbelt haar lengte en kan zij een hoogte van 60 tot 70 cm bereiken. Door haar zeer sterke stengel kan ze zelfs na een flinke regenbui fier overeind staan.
De bladeren zijn tegenoverstaand, voelen ruw aan, zijn diep ingesneden en ongelijk gelobd.
De kleine bloemen zijn paarsachtig wit van kleur en staan in lange eindstandige aren gegroepeerd. De bloei vindt plaats van juni tot september. De bloemen hebben geen geur. Het kruid smaakt zeer bitter.

Productinformatie
Wetenschappelijke naam: Verbena officinalis
Engelse naam: Vervain

Te gebruiken delen
Bovengrondse delen

Bereiding en dosering
1 kop kokend water
2 theelepels kruid
10 minuten laten trekken
3x daags

Kruiden overzicht

Kruiden en hun verleden

Dinah Veeris

Het gebruik van kruiden en de medicinale werking ervan voert terug tot het prille begin van onze geschiedenis.

De vroegste beschavingen gebruiken reeds instinctief planten voor zowel voeding als genezing. Ook de oude Egyptenaren bedrijven kruidengeneeskunde – op een bijzonder hoog niveau. Het Joodse volk kent geestelijken die met kruiden mensen genezen. In Griekenland werkt rond 460 jaar voor Christus de vader van de geneeskunde, Hypocrates. De Romeinen gebruiken kruiden en bloemen op diverse manieren. In China zijn van oudsher kruidensystemen ontwikkeld voor therapieën. Indiaanse Sjamanen en inheemse Afrikaanse culturen gebruiken kruiden bij healing en rituelen.
Bekijk alle kruiden

VRIENDEN VAN DINAH

Profiteer van de voordelen!
Meld u aan